Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM

 
mesec
Rovokopač za Mesec

 

Vaši komentari

Dipl. ing. Drago I. Dragović
dragovic@net.yu

12.5.2007.

Svi znamo da NASA ponovo razmišlja kako da ode na Mesec, ali ovog puta i da ostane malo duže tamo. U tu svrhu već je projektovana nova letilica sa ljudskom posadom, koja oko 2020. godine treba da odnese prve ljude (ponovo) na Mesec.

Da bi dobili vazduh, pogon za procesiranje će tovaru Mesečeve prašine morati da doda vodonik, zegreje to do 900°C, kondenzuje dobijenu paru, i da na kraju ekstrahuje kiseonik.

Plava kutija, LIDAR (LIght Detection And Ranging), na vrhu 1 metar dugačkog kopača će uz pomoć odbijene svetlosti služiti za posmatranje obližnjih predmeta, naročito onih bogatih kiseonikom.

Kada konačno ponovo sletimo na Mesec, bilo bi jako lepo kada bi nas tamo sačekalo malo vazduha i vode. To će i biti zadatak ovog kopača, koga je kao deo NASA–inog PILOT (Precursor In-situ Lunar Oxygen Testbed) programa napravio "Lockheed Martin". Uz pomoć točka za kopanje (BWE), kamera i laserskog daljinomera, on će tovariti lunarni materijal (rigolit) bogat kiseonikom i potpuno autonomno ga nositi do pogona za dalje procesiranje.

Planirano je da se dnevno dobija minimum oko 2 kg tečnog kiseonika. Ako bi sve teklo po planu, predviđa se za prvo vreme uskladištenje oko 300 kg kiseonika.

Ekstrahovani kiseonik će se koristiti ili za dobijanje vazduha ili u kombinaciji sa vodonikom za proizvodnju vode. Čitava Mesečeva baza, koja će opsluživati četiri astronauta, biće dopremljena na Mesec jednom jedinom raketom tipa "Atlas", i biće postavljena automatski, bez direktne ljudske pomoći.

 

(17.05.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

Potražite

AM Index
 
priključite se

Plan za Mesec

MESEC - nastanak, razvoj, kretanje, brzina, smer...

Selenografija - o reljefu, Mesečevim morima, kraterima.... detaljno o pojedinim kraterima...

Mali rečnik Mesečeve nomenklature

Apolo 1 - dramatična priča o početku projekta Apolo.

Apolo 7 - Prvi test komandnog i servisnog modula sa ljudskom posadom

Apolo 8 - Čovek oko Meseca

Apolo 9

Apolo 11 - prvi čovek na Mesecu

Apolo 12 - druga misija sa ljudskom posadom na Mesec

Apolo 13 - 13. aprila 1970. snazna eksplozija osujetila je treću posetu ljudske posade Mesecu i ugrozilo živote tri astronauta...