Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Sadržaji Astronomije
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
komentar
<...Izložba Astronomije Odgovor na ovaj komentar...>
 
izlozba2.jpg (75491 bytes)

Kako je to lepo kada u jednoj osnovnoj školi ambiciozni, ili bar samo dobronamerni nastavnik, organizuje prezentaciju nekakvog materijala koji će zagolicati maštu neiskvarene dečije duše i možda usmeriti neko od njih ka pravim stvarima u životu, ka nesumnjivim vrednostima koje pruža nauka i bavljenje njom. Neka jedno od te dece što prođe kraj šarenog panoa "Astronomije'' izabere bavljenje naukom (ne mora to čak biti ni astronomija) pa je bilo od te akcije koristi. U doba kada su rizici života veliki, kada Vam se na svakom koraku nude sumnjive vrednosti koje nevino oko ne može uvek da razluči od onih pravih, svaka pozitivna inicijativa je dobrodošla.

Kada sam ja nekada išao u osnovnu školu, 3. ili 4. razred više se ne sećam, nastavnik OTO-a je došao i podelio nekoliko primeraka časopisa "Čovjek i svemir'' – izdanje zagrebačke zvezdarnice za dečiji uzrast. On je to radio kao poverenik koji na svakih pet ili deset ima neki primerak besplatno, malo komercijalna stvar ali usmerena na pravu temu. Mogao je isto tako da nam "uvali'' i bilo šta drugo, zanimljivo ali nepotrebno. Ja sam mu zahvalan.

I tako se ja pretplatim, prvo preko škole a kad se to (nekako brzo) izgubilo, samostalno. Čisto iz želje da podržim nešto pozitivno, ostao sam pretplatnik ovog dečijeg časopisa i dugo nakon završetka osnovne škole, za čiji je uzrast on bio namenjen. Ustvari sve do izbijanja rata u staroj Jugi 1991.g.

No, klica je posađena na rodno tlo. Već od petog razreda počinjem da sakupljam sve što se odnosi na astro-nauke, da naručujem knjige od džeparca i kupujem časopise. Prvi broj "Galaksije'' je bio u mojim rukama kao neka dragocenost a čuvao sam sve naredne brojeve do prvog prestanka izlaženja. Kasnije su, zbog oslobađanja prostora, završile u podrumu u selu, a još kasnije (iz istog razloga) u šporetu. Dobijao sam cirkular opservatorije ''Čolina kapa'' iz Sarajeva kao a njihov časopis koji je kraće vreme izdavan (valjda se zvao ''Astro''), zatim nekoliko časopisa u izdanju Splitskog astronomskog društva (Astro amater, a možda sam zamenio nazive ova dva časopisa), časopisa l`Astronomie u izdanju La Societe Astronomique de France (do nastupanja ekonomske krize kod nas 1992.g.). kao i Vasionu Astronomskog društva iz beograda (uzgred ove godine im nije izašao nijedan broj mada su ga najavljivali u lepšem izdanju) itd.

Od knjiga, nakon nekoliko manjih brošurica, kupio sam ,,Astronomiju'' Freda Hojla koja i dans ima počasno mesto u ormanu, i još puno manjih i većih, poznatih i manje poznatih dela. Uz astronomiju, nekako prirodno, je došla i naučna fantastika, a police za knjige su nabrekle od pritiska. Zadnjih godina, uglavnom iz finansijskih razloga, prešao sam dobrim delom na elektronska izdanja (Polaris) i ono što može da se nađe na Internetu.

I tako jedna mala vest prizove lepa sećanja, i priliku da možda maltretiram mlađe čitaoce "Magazina'' . Da to ne bih duže činio, ovim se odjavljujem do sledeće prilike i vesti ili članka koji traže komentar.

S nostalgičnim pozdravom !

U Nišu 20.12.2005. godine. Filipović Aca

Odgovor na ovaj komentar...>

(21.12.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh

 

Sadržaji Astronomije

 

Istorija Astronomije