HOME

am@astronomija.co.yu

Kada je nastao Mm

2001
Mm 2001
Rezultati

Pravila takmicenja

 

 

Sadržaj AM

 

 

Kada će maraton? maraton

 

Sa Mmaratona 2001.

Sa maratona 2001, rana zora

Vox populi:


Ja se slazem sa tim predlogom da se maraton odrzi u prolece, samo da ne bude u junskom ispitnom roku.

Pozdrav

Marina


Moram da priznam da sam neprijatno iznenadjen veshcu da ce se MM mozhda odlozhiti.Lichno nemam iskustava sa MM ali mi je malo chudno da se neshto shto je standardno svuda u svetu kod nas iz kvazi praktichnih razloga dovodi u pitanje.Mi mozhemo 1.maj da slavimo i 15avgusta i da za to nalazimo svakakva opravdanja kao shto je klima itd, ali ostaje fakt da ceo svet slavi prvi maj ,prvog maja.

Uostalom ja planiramo doci kad god se organizator resio da organizuje ali apeliram na kraj marta (pochetak proleca).

Shto se tiche argumenata za i protiv , a ponajvishe shto se tiche vremena imam samo jedan komentar.

A zar nismo stalno ogranicheni sa vremenom?

Po izveshtajima od proshle godine na pochetku je bilo loshe da bi se kasnije razvedrilo i MM priveo kraju kako treba.Lichno ne pamtim ko je bio prvi i sa koliko M-ova ali mi je ostalo u secanju raspolozhenje koje je bilo tamo i jednoglasno iskazano u izveshtajima i komentarima.Osim propusta sa sudijama koliko ja pamtim drugih problema nije bilo.

U svakom sluchaju ja sam protiv odlaganja ali cu sa mojim kolegama iz Skoplja obavezno doci kad i da se zakazhe MM.

Do skorog vidjenja pozdrav iz Skoplja

Radan


Vikend u martu sa što manje masečine, ove godine je to po prilici oko 14. marta. Nije mart bez razloga izabran za Mm. Kome je zima neka se toplije obuče i ponese termos sa nekim toplim napitkom.

Pozdrav, Nedeljko.


Jedno vam sa sigurnoscu mogu garantovati. Zima u Kanadi  je duza i hladnija nego kod nas. Pa ipak hladnoca i niske temperature ne sprecavaju odrzavanje Mesierovog maratona u Kanadi, niti se maraton u martu dovodi u pitanje. Royal Astronomical Sociaty of Canada, najvece astronomsko drustvo u Kanadi odrzava maraton 16. marta ove godine

U polemici, koja se vodi kod vas o pomeranju maratona za kasno proleće, ja sam uz one astronome koji su protiv toga i koji smatraju, i to sa punim pravom, da je rano proleće vreme za maraton.

Mesierov maraton je moguć u svako doba godine. Ako ste na dobrom i tamnom mestu sa dobrim vidikom, u januaru, junu, julu, avgustu, septembru i decembru, za jednu noć možete da nađete najmanje 90 mesierovih objekata. U februaru, martu, aprilu, maju, oktobru i novembru moguće je locirati oko 100 mesierovih objekata pa i više ako je nebo idealno za osmatranje.

Ipak najbolji mesec za osmatranje mesierovih objekata je mart. Za vreme tamne noći bez oblaka svih 110 objekata može biti viđeno za jednu noć.

Ne znam kako maraton kao takmičenje sa ekipama i sudijama izgleda jer to nikada nisam probao. Mišjenja sam da maraton ne bi trebao biti kontest ili takmičenje između kolega astronoma, već maraton bi trebao biti lični zadatak i dostignuće svakog pojedinca.

Maraton jeste trka, ali ne trka astronoma protiv astronoma, već trka protiv vremena.

Maraton ima za cilj nalaženje što više mesierovih objekata na nebu i svaki astronom bi trebao biti motivisan sa ovim ciljem, kao i zbog vremenskog ograničenja sa dolaskom jutra.

Pozdrav

Siniša


Zdravo,

Imam jedan predlog sto se tice maratona. Da ne bude u aprilu ili u krajnjem slucaju da bude krajem aprila. Naime, preneo sam nekim ljudima da bi maraton mogao da bude odlozen, a oni su mi skrenuli paznju da ce biti nezgodno ako bude bio za vreme (ili nesto pre) aprilskog roka (ni meni ne odgovara tada)...

Pozdrav od Nemanje...


Malo kasnim sa komentarom, ali tek sam sada vidio pricu o Messierovom maratonu. Malo mi se sve to cini blesavo...prije svega, maraton se ne odrzava bezveze u trecem mjesecu ili zbog "tradicije", vec zbog cinjenice da se jedino tada mogu vidjeti svi Messieri. Druge komentare i razloge za odgadjanje maratona uopce ne razumijem...noci su hladne; pa sta onda? Kome smeta, neka se ne natjece! Biti ce oblacno..katkada je i to car natjecanja, sposobnost sudionika da se snadju u postojecim uvjetima. Mislim da ste pomijesali Messierov maraton sa star partyem. Ko se ne zeli natjecati neka ne dolazi, i to je to! Za takve napravite star party ili cak i neki mini Messierov maraton u neko drugo doba. Star party-i u za zabavu i druzenje; Messierov maraton je nesto sasvim drugo.

Boris Štromar % bstromar@grf.hr % AD INFINITUM member % Zagreb, Croatia Astro sketches, video & observing % http://astrobobo.tripod.com


(februar 2002.)


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride 2002 |

vrh