am@astronomija.co.yu
 
 
Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
LETENKA 06 - IZVEŠTAJ O TELESKOPIMA
25.03.2006.

Kliknite na sliku

teleskopRM.jpg (70723 bytes)
Teleskop R. Miljkovca
dogled.jpg (105459 bytes)
Ubica M-ova
teleskopMeade.jpg (60153 bytes)
ADNOSov Meade
teleskopAristarh.jpg (109005 bytes)
Aristarhov dobson
 

Dragan
Miladinović

dragmila@Eunet.yu

 

Iz godine u godinu oprema takmičara Mesijeovog Maratona postaje sve ozbiljnija i pravo je zadovoljstvo “šmeknuti“ nebeske objekte kroz okulare novih instrumenata. Ove godine, za oko mi je zapalo nekoliko novopridošlih.
Na mene, kao “podstrekača” samogradje, najimpresivniji utisak ostavio je novi srebrnasti Dobson Ratka Miljkovca sa sfernim ogledalom od 13 cm i oko 900 mm fokusa, odlične slike (i adekvatne “šminke“ u vidu lakatnog tražioca – tj.tražioca sa prizmom), koji je to veče doživeo “prvu svetlost” i pomogao dosadašnjem sudiji da osvoji četvrto mesto.

Obzirom da je Ratku ovo prvo svojeručno izradjeno ogledalo, utisak je sjajan, i očekujem da ga, nošenog krilima zadovoljstva zbog odlično napravljenog prvog teleskopa, uskoro uhvati “aperture fever“.

Kao i svaki put, i Janko Mravik je pripremio iznenadjenje, (što bi kladioničari rekli iz keca u dvojku), jer je ovaj put, mimo svih pravila u vezi s njim, na Letenku doneo dva kupovna instrumenta, iako sam od njega očekivao da donese neki svojeručni “ultrabrzi” teleskop širokog vidnog polja, podoban za lako lociranje M objekata, jer sam iz “obaveštajnih” krugova saznao da ima takvih ogledala. Međutim, nije bilo mesta ATM razočaranju, jer su instrumenti koje je doneo, opravdali njegovu investiciju.

Najpre, impresivan utisak na mene je ostavila slika Saturna, u okularu njegovog Šmit-Kasegrena jer, moram priznati, da je na oko 250 x uvećanja, Saturn izgledao fenomenalno ogroman, iako je primarno ogledalo ovog teleskopa veliko svega 10 cm u prečniku!

Drugi instrument koji je Janko doneo, je dvogled 25 X 100, jednostavno rečeno “ubica M-ova“ jer je kroz ovaj instrument, zbog širokog vidnog polja i besprekorne refraktorske optike, veoma lako i jednostavno pronaći gotovo sve M objekte, i mogu razumeti njegovu tugu što zbog obaveze suđenja koju je velikodušno preuzeo, nije učestvovao u “lovu”. Imam utisak da bi sa ovakvim instrumentom Janko nadmoćno pobedio. Da je Janko ipak u duši ATM-ovac potvrdjuje činjenica da je za ovaj dvogled napravio besprekornu “paralelogram” montažu, sa nekim tehnološkim inovacijama, koje su omogućile da se ovim instrumentom rukuje udobno i lagano, kao igračkom.

Naravno, tu je bio i prekrasni 8 inčni ADNOS-ov Meade,o kojem je bilo reči ranijih godina.

Na kraju pomenuo bih i fantastičan, 10 inčni teleskop Kragujevačkog udruženja “Aristarh” - Dobsona besprekorne optike i nenadmašno atraktivnog izgleda, sa isto takvom slikom u okularu. Zaista je bilo zadovoljstvo na trenutak im ukrasti deo takmičarskog vremena i pogledati jedan od traženih objekata.

Lično, bio sam veoma zadovoljan slikom u okularu mog teleskopa “na štapu” jer je nakon male korekcije na ogledalu, tačnije, maskiranja 5 mm rubnog dela ogledala koji je zbog svoje nesavršenosti kvario sliku, vizuelni utisak nadmašio sva moja optimistička očekivanja.

Na žalost, ovaj izveštaj je nepotpun, jer druge teleskope nisam stigao da testiram, iz razloga što je vreme bilo loše za posmatranje, a u pojedinim intervalima, kada se moglo takmičiti, nije bilo u redu sa moje strane da takmičarima oduzimam dragoceno vreme. Iz tih razloga nisam opširnije spominjao refraktor Milana Gucića niti “optiku” kojom su se služili Zrenjaninci, kao i osvajač “ bronzane medalje “, ekipa “Kudravi”.

U Novom Sadu, 27.3.2006


Komentar / prijava

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

Sve što treba da znate o Letenci

Slike sa Letenke

***

Maraton
Sve o Mesijeovom maratonu, katalog, istorija, takmičenje...

Maraton 2006

Nezvanični izveštaj
Zvanični izveštaj

Izveštaj, M. Gucic

Mm 2006 – DOGAĐAJ I DOŽIVLJAJ

Prijem

DODELJENE NAGRADE(30.3.06)
 

 

Maraton 2005

Prvi izveštaj
Zvaničan izveštaj

Ostali izveštaji
Milan Gucić
Srđaan Penjivrag
Janko Mravik
Coronado P.S.T.
Teleskop

Fotografije:
Slobodan Spremo
Katarina Miljković
Milan Gucić
S. Spremo(ii)