am@astronomija.co.yu

 

LETENKA 2004
Najava
Vesti
FAQ
Nebeski događaji
Planete
Šta će se videti
Izveštaji, foto
 Izveštaj 
 Teleskopi
K. Miljković 
 B. Karić 
A. Čipa >>
Jasenko Gajić
J. Gajić  - Foto
SAD
R. Mitrović
Lj. Pavković
Ljubiša i Anđelka

 

 

 

Osmatranja
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

dobar astronomski provod

star party

letenka 2004 - izveštaj

 

Ima više razloga zbog kojih ovogodišnji astronomski kamp možemo oceniti kao najuspešniji do sada. Pre svega, mada to i nije najbitnije, bilo je više gostiju nego na ranijim ovakvim našim okupljanjima, njih preko 60. I pored napora da napravimo potpun spisak svih onih koji su došli u kampu, to nam nije pošlo za rukom i neki su jednostavno izmakli olovci naše domaćice Keti. Ovaj broj je utoliko značajniji što je bar dvadesetak njih izostalo sa kampa u poslednjem trenutku zbog iznenadne sprečenosti (pa su, na primer, Ati i Zema tako ostali bez materijala za kotlić jer se Relja razboleo te nije doneo rečeni materijal, niti je doveo sa sobom još nekoliko planiranih gostiju).

Kamp u 360 stepeni, foto. S. Penjivrag, Veća 195 kb
 
Smolić; Veća 9 k

Drugi, vrlo važan razlog za veliki uspeh kampa bio je veoma kvalitetan program. Ono što je Igor Smolić (rukovodilac seminara astronomije u ISS „Petnica“) govorio o CCD kameri moglo bi da se pretoči u obiman tekst i objavi u bilo kom odgovarajućem stručnom časopisu u svetu. Srđan Penjivrag iz AD „Milutin Milanković“ je dao detaljnu prezentaciju misije Kasini Hajgens. Upoznali smo detaljno sam vasionski brod, njegovo višegodišnje putovanje, ulazak u orbitu oko Saturna i videli sijaset najnovijih snimaka koje je brod poslao na Zemlju. Opisan je dalji plan i program misije i prezentovane su nove naučne činjenice o Saturnu i njegovim prstenovima.

Šuštar Veća 9 kb
All Sky

Jozef Šuštar (Zaječar) je predstavio je svoju All Sky kameru i objasnio svrhu i način upotrebe, a Janko Mravik (Bačka Palanka) je pokazao merne instrumente koje koristi pri izradi teleskopa, a inače su njegova rukotvorina. Profesor Zamurović je instalirao svoj teleskop sa filterom za Sunce te tako omogućio osmatranje naše zvezde.

Održano je i osmatračko takmičenje, ali ne u traganju za Mesijeovim objektima, kako su neki očekivali, već u potrazi za odabranim NGC objektima na osnovu detaljnih karata koje je izradio Ratko Miljkovac (Novi Sad).

Plan programa je bio preambiciozan te je dosta predavanja otkazano jer jednostavno nije bilo ni vremena ni raspoloženja za više. Tako je izostalo predavanje o fizici kometa, o raketnim pogonima vasionskih letilica, o vansolarnim planetama itd. sve do kviza. Izostala je i poseta manastirima iz istih razloga.

U kampu je instalirano ozvučenje i video bim te su predavanja bila praćena slikom i animacijom. U kasnim satima za one koji su se dovoljno nagledali kroz teleskope puštani su igrani filmovi. Bilo je interesantno u sred šume, na košarkaškom igralištu gledati recimo Seganov Kontakt. I to dok vam je Vega iznad glave.

Razgovor Veća 92 k

Uspešnosti kampa je veoma mnogo doprinela poseta dr Zorana Kneževića, direktora Astronomske opservatorije u Beogradu, predsednika Nacionalnog komiteta za astronomiju i člana Uređivačkog kolegijuma časopisa Astronomija. Dr Knežević je u kampu proveo celo popodne, a u razgovoru sa kamperima odgovorio je na brjona pitanja. Imali smo prilike da čujemo najsvežije informacije o kolokvijumu koji se, pod okriljem Međunarodne astronomske unije, organizuje u Beogradu, zatim informacije o astronomskoj stanici u izgradnji na planini Vidojevica, te novosti o bliskim asteroidima itd.

Ove godine prvi put smo iznajmili nekoliko soba u jednom paviljonu naselja te tako nije bilo nikakvog problema oko smeštaja onih koji nisu imali šator. Doduše, zbog toplog vremena i ove godine neki su radije spavali napolju nego u sobi ili šatoru.

Uspehu kampa svakako je mnogo doprinelo i pokroviteljstvo vojvođanskih sekretarijata za obrazovanje i nauku, kao i Skupštine grada Novog Sada.

Obezbeđen je autobuski prevoz do Letenke i nazad i štampanje odgovarajućeg materijala. Snimljeno je dosta materijala za nekoliko radio emisija, bila je jedna TV ekipa.

Radio i TV intervjui  

Ipak, ovaj kamp je možda najvažniji po tome što je pokazao velik potencijal kojim ovog trenutka raspolažemo. Kako sada stvari stoje tek nam predstoje pravi, dobri astronomski kampovi.

(jul 2004.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride |
Kontakt ]