am@astronomija.co.yu
 
 
 Sunce
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 

 

sunce
I od mirnog Sunca glava boli
Preuzeto iz Dnevnika
http://www.dnevnik.co.yu/

Svakih 11 godina Sunčeva aktivnost se pojačava. Pege prekriju našu zvezdu, zatim eksplodiraju, a masivni oblaci gasa, poznati kao "CMEs", pohrle preko čitavog sistema. Zemlju pogode X-zraci, protoni i magnetne petlje. To se zove solarni maksimum. Poslednja "maksimalistička" epozida odigrala se 2001. godine, i sada se Sunce polako približava opoziciji, solarnom minimumu, gde će biti 2006. Dakle, možemo se opustiti: oko minimuma bi Sunce trebalo da bude prilično mirno, zar ne?

"To je mit", kaže solarni fizičar David Hatavej iz NASA-e. "Istina je, zapravo, da Sunčeva aktivnost nikad ne prestaje, čak ni tokom minimuma". Kako bi to dokazao, Hatavej broji tzv. Sunčeve baklje klase "X" tokom poslednja tri Sunčeva ciklusa – od 1970. do danas. Inače, X-baklje su najjača vrsta SunčeviX eksplozija, povezane sa svetlim aurorama i intenzivnim naletima zračenja. "Pokazalo se da je u vreme poslednja tri minimuma uvek postojala barem jedna X-baklja", kaže Hatavej.

U stvari, Sunčeve pege, koje nastaju izbijanjem magnetnog polja iz površine Sunca, strahovito su nepredvidljive, jer su električne struje u dubini zvezde nevidljive našim instrumentima. A upravo one navlače ta magnetna polja amo-tamo, izvijajući ih i sudarajući ih sve dok ne postanu nestabilna i eksplodiraju. Sunčeve baklje i "CMEs" su nusprodukti tih eksplozija. S druge strane, valja znati i da Sunčeva pega ponekad eksplodira, ponekad ne, a zašto je to tako još uvek niko nema blage veze. Da i ne pominjemo kako o potencijalnom prognoziranju kada će se to dogoditi - za sada nema ni govora

Od pegice do kolosa
Četiri godine od Sunčevog maksimuma, 10. januara 2005, sa Zemlje su uočene samo dve sićušne pegice. Sledećeg dana sve se promenilo zapanjujućom brzinom. Nova pega, koj se pojavila 11. januara, u početku nije bila veća od jedva primetne tačkice, ali je ubrzo procvetala u kolosa velikog kao Jupiter. Između 15. i 20. januara ta je pega izbacila dvije baklje klase "X". Astronauti na Mesecu, da je slučajno bilo takvih u tom trenutku, u najmanju bi se ruku porazboljevali. Toliko o mirnom Suncu. Gotovo ista stvar dogodila se krajem prošlog meseca: 25. aprila pojavila se jedna pegica, koja je za samo 48 sati narasla na nekoliko veličina Zemlje. No, ovaj put nije bilo erupcije.

Međutim, upravo predviđanje Sunčeve aktivnosti postaje važnije nego ikada. Jer, ne samo da postajemo sve zavisniji od tehnologije 'osetljive' na Sunce, kao što su mobilni telefoni ili GPS, nego i zato što se ljudi žele vratiti na Mesec, a onda ubrzo produžiti ka Marsu. Astronauti će, dakle, biti 'na izvolte' sve vreme, bio solarni minimum ili maksimum. A hoće li Sunce biti mirno kada bi, po našim računicama, trebalo da bude? Na to se, sve su prilike, još niz godina bolje ne oslanjati. No, kako tvrde u NASA-i, "svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo".

(21.05.2005.)

vrh