am@astronomija.co.yu

 

 Sunce
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
pege
Gigantska pjega na Suncu
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Kanfanar

Sve do pred nekoliko dana naše je Sunce bilo potpuno «čisto», bez ikakovih Sunčevih pjega na njegovoj površini, što je u skladu sa poznatim 11 – godišnjim razdobljem Sunčeve aktivnosti.

Sredinom proteklog tjedna, na rubu nama vidljive strane Sunca pojavila se najprije grupa pjega označena brojem 0718, a potom i 0720, i upravo je ova potonja u svega par dana toliko narasla da je sada nekoliko puta veća od cijele naše planete i vidljiva je golim okom!

Ovu se pojavu može promatrati  ISKLJUČIVO UZ UPORABU SOLARNIH FILTERA.

Marina posmatra pjegu na Suncu
ISKLJUČIVO UZ UPORABU SOLARNIH FILTERA.

U trenucima kada Sunce zalazi za horizont, kratkotrajan pogled prema Suncu pokazati će nam crvenkasti Sunčev disk, a zamjetna crna točkica na njemu predstavlja pomenutu pjegu.

Afokalna projekcija breaker 7x50 + canon a60

rezolucija 1600x1200
kompresija superfine
otvor blende 6.3
expozicija 1/1250
osjetljivost 100ASA
single frame

 

 

Kolike su dimenzije Sunca, najbolje može ilistrirati podatak kako bi od jednog do drugog ruba Sunčeva diska mogli poredati 110 planeta veličine Zemlje!

Ova divovska pjega biti će još nekoliko dana vidljiva na Suncu, a zatim će zbog rotacije sunca, prijeći na, suprotnu, za nas nevidljivu stranu Sunca. Pjega će se vremenom raspasti i potom nestati sa Sunčevog diska. Sunčeve pjege tamne su mrlje na Sunčevom disku i pokazatelj su Sunčeve aktivnosti.

Sunce inače rotira oko svoje osi jednom u 28 dana, a sada se nalazi na putu prema minimumu svoje aktivnosti, no povremeni «ispadi» divovskih pjega nisu rijetki i često znaju uzrokovati pojavu polarne svijetlosti i na nižim geografskim širinama, pa tako i kod nas postoji potencijalna mogućnost nastanka polarne svjetlosti tijekom narednih noći.

(22.01.2005..)

vrh