Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Sunce
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Pomračenje Sunca 29. marta 2006.
Pomračenja u Zaječaru
 Kliknite na sliku
pocetak.jpg (38532 bytes)
kroz oblake.jpg (68481 bytes)
oko maksimuma.jpg (36856 bytes)
jos malo i kraj.jpg (42639 bytes)
 
Jozef Šuštar
joza@ptt.yu
 

Pomračenje sam posmatrao iz dvorišta na periferiji Zaječara. Ovo će se kasnije pokazati kao mudar izbor. Pripreme su ipak završene na vreme, pola sata pre početka završen je držač BAADER folije za dvogled.

Za vizuelno posmatranje korišćen je dvogled 7*50 naravno sa folijiom na objektivu. Za fotografisanje korišćena je naprava specijalno konstruisana za ovu priliku:
Na parče 10 mm špera pričvršćen je 'jednogled' (polovina dvogleda) 12x40, na njegovom objektivu BAADER folija, a iza okulara aparat Cannon A80. Cela ova skalamerija bi trebalo da se ponaša kao objektiv od ~1300 mm za 35 mm film, ili drugim rečima trebalo bi da se dobije sasvim solidan lik Sunca. Fotografski stativ koji je bio planiran da nosi sve to pokazao se kao neudoban i nestabilan, pa je u zadnjem trenutku zamenjen stativom i montažom za teleskop koji je trenutno van upotrebe.

I još par reči u vezi 'jednogleda': Nemojte rasturati vaš dvogled!! Priča o tome kako i zašto je ovaj 'jednogled' doživeo takvu sudbinu je stara, duga i prilično opravdana.
Iako je pre podne uglavnom bilo vedro, jak vetar sa zapada je nosio gomilu oblaka. Ostalo je samo da se pouzdam u sreću, da će vetar napraviti i dosta rupa u oblacima.

Prvi i zadnji kontakt su ostali sakriveni, ali se uz kraće ili duže prekide mogao posmatrati ceo tok pomračenja. Nakon maksimuma, negde oko 13:10 vetar donosi vrlo tamne kišovite oblake. Iako je glavnina tih oblaka prošla severnim delom neba, bilo je kratkog pljuska. Tu se odluka da se posmatra iz dvorišta pokazala vrlo mudra, jer sam na vreme sklonio opremu od pljuska. Desetak minuta kasnije sunce se ponovo pokazalo, i posmatranje se nastavilo do pred sam kraj pomračenja, kada su oblaci sakrili zadnji kontakt.

(30.03.2005.)


Komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

AM SCG

 

vrh

 29.03.2006
Pomračenje Sunca
Maksimum
Iz naših krajeva
Vesti
Prvi izveštaji
Još izveštaja
Svi izveštaji

 POMRAČENJA
 
Tehnika
 Vrste

Neke zanimljivosti u vezi pomračenja

Pomračenja do 2081. godine - tabela pomračenja Sunca do 2081. koja će se videti iz naših krajeva.

Totalna pomračenja do 2020. - grafički prikaz.

Verovanja - narodna verovanja o pomračenjima.

Zanimljivosti o pomračenjima,

Pomračenja za istoriju - pomračenja Sunca koja su ušla u istoriju